Buhar Odası
BUHAR ODASI
Buhar odası, sauna ve Türk hamamı gibi asırlık bir gelenektir, tarihi eski Roma’ya kadar uzanır. Adından da belli olacağı gibi içi buhar dolu bir odadır ve sıcaklığı 45-50 derece, nem oranı ise %80-100 arasında değişmektedir. Özel bir donanım ve tesisatla yapılmış odanın bir köşesinde buhar çıkış ağzı bulunur. Bu çıkış ağzı sayesinde buhar jeneratörünün oluşturduğu buhar odaya alınır.
Buhar Odasının Faydaları Nelerdir?
Gün boyunca hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak yoruluruz. Gün sonunda yapılan 15 dakikalık buhar banyosu bakımı ile tüm yorgunluğumuzu atar, derin bir uyku çekebiliriz ve vücudumuzda ki toksinlerden arınabiliriz. Buhar cildin tüm gözeneklerini açar, ter bezleri salgılama yapar ve vücut zararlı maddeleri dışarı atar. Toksinli ter insan vücudunda kaldığından dolayı buhar banyosu sonrası duş alınması gerekir. Buhar odası bakımı sonrası kaslardaki ağrı ve sızılar azalır, cilt derinlemesine temizlenir ve ihtiyaç duyduğu nemi tekrar kazanır. Terlemeyi de doğal yollardan sağladığı için zayıflama etkisi vardır.
Buharlı tedavi asırlardır uygulanan bir tedavi yöntemidir ve otel, spa, spor salonları dışında hastanelerde de kullanılmaktadır. Sağlığa pek çok yararı bulunan buhar odalarının kardiyovasküler sistem üzerine uyarıcı bir etkisi vardır. Nabız atışı, 15-20 dakikalık bir seans sırasında dakikada ortalama 75 vuruştan, 100-150 vuruşa çıkar. Böylece, kan dolaşımı hızlanır ama tansiyon yükselmez, çünkü sıcaklık etkisiyle kan akışı hızlanırken, bir yandan da ciltteki kılcal damarlar genişlemektedir. Dolaşım sistemini hızlandırarak ve düzenleyerek, ayrıca kan proteinlerini arttırarak oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.
Buhar odaları astım hastaları için de oldukça faydalıdır. Çünkü buhar solunum yollarının açılmasını sağlar ve tahrişi en aza indirir. Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Üst solunum yolu zarlarının iltihaplanmasında ve tıkanmasında rahatlama sağlar.
Egzersizden sonra buhar odasına girmek adale ağrılarına sebep olan laktik asidin terleme ile atılmasının sağlar. Bu da daha az kas yorgunluğu anlamına gelir.
Buhar banyosu kalıcı olmayan tıbbi rahatsızlıklar için özel bir terapi geliştirmektedir. Bunun yanında kozmetik faydaları da kanıtlanmıştır. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt sağlar. Cildi yumuşatır ve güzelleştirir. Buhar bakımı sonrası kendinizi yenilenmiş, tazelenmiş ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz.
Sisteme esans pompası ilave edildiğinde herbalterapi imkanı verilir. Aroma buhar banyosu, aromanın ve güzel kokuların tedavi edici etkisi, her geçen gün yeniden canlanmak, enerji kazanmak için yapılan tedavilerin önemini artırmaktadır.